Waarom is blog-SEO belangrijk
Uit onderzoek blijkt dat het eerste organische resultaat op Google Zoeken gemiddeld een klikfrequentie (CTR) van 43,32% krijgt, terwijl de tiende positie slechts 3,11% krijgt. Bovendien neemt ongeveer 90% van de gebruikers niet de moeite om verder te gaan dan de eerste pagina met zoekresultaten.

Uit deze bevindingen blijkt duidelijk dat het verbeteren van blog-SEO de zichtbaarheid van een site in zoekmachines vergroot en helpt bij het aantrekken van nieuw publiek.

Hier zijn nog andere cruciale voordelen van het maken van SEO-vriendelijke inhoud:

Vergroot de geloofwaardigheid. Door goed onderbouwde inhoud van hoge kwaliteit te produceren die direct antwoord geeft op de vragen van gebruikers, wordt het gemakkelijker om de autoriteit van uw blog op te bouwen.
Verbeter de gebruikerservaring. Door te zorgen voor een navigeerbare en gebruiksvriendelijke website vergroot u de kans dat bezoekers terugkeren en uw blog aan anderen aanbevelen.
Verlaag het bouncepercentage. Creëer inhoud die waardevol, boeiend en gemakkelijk te begrijpen is, zodat lezers langer op uw blogpagina blijven.

Hoe u uw blog kunt optimaliseren voor SEO
Om je te helpen de ranking van blogs te verbeteren en het zoekverkeer te vergroten, delen we de 15 beste SEO-tips voor blogs, van het plannen van inhoud tot het opzetten van aangepaste foutpagina’s.

1. Voer trefwoordonderzoek uit
Voordat u een blogidee omzet in daadwerkelijke inhoud, helpt het uitvoeren van trefwoordonderzoek u om de basis te leggen voor uw inhoudsstrategie.

Het schrijven van een SEO-vriendelijke blogpost vereist inzicht in waar de doelgroep naar op zoek is in zoekmachines. Dit zal u helpen bij het targeten en benadrukken van relevante zoekwoorden in uw inhoud.

Mensen typen trefwoorden in om online antwoorden te vinden. Ze kunnen bijvoorbeeld ‘hoe bak je een taart’ typen. Als u de bloginhoud optimaliseert voor die exacte doelzoekwoorden, is de kans groter dat er klikken worden gegenereerd.

Bovendien kunt u door trefwoordonderzoek uit te voeren inzicht krijgen in marketing- en branchetrends. Dit zal u helpen relevante inhoud met een hoog verkeerspotentieel te genereren.

Deskundige tip
Zo kiest u zoekwoorden die verkeer genereren:
1. Bepaal de niche en doelen van uw website. Denk na over relevante onderwerpen voor je blog en wat je met je content wilt bereiken.
2. Brainstorm en maak een lijst met startzoekwoorden in die niche.
3. Gebruik gratis hulpprogramma’s voor zoekwoordonderzoek om meer gerelateerde zoekwoorden te vinden en controleer statistieken zoals zoekvolume, moeilijkheidsgraad van zoekwoorden en seizoensinvloeden.
4. Verwijder trefwoorden met weinig tot geen zoekvolume uit de lijst.

Editor
Domantas G.

Hoofd biologische marketing

Hier zijn enkele uitstekende gratis tools voor zoekwoordonderzoek die populair zijn bij SEO-experts:

Google Zoekwoordplanner. Ontdek het aantal zoekopdrachten naar relevante zoekwoorden.
De gratis zoekwoordmoeilijkheidscontrole van Ahrefs. Meet hoe moeilijk het is om te scoren voor een bepaald zoekwoord.
Google trends. Bekijk de trending zoekwoorden in de loop van de tijd, interesse per regio en gerelateerde zoekopdrachten of onderwerpen voor een zoekwoord.
Het resultaat van Google Trend voor het zoekwoord ‘voetbal’
Deskundige tip
Het is goed om sites van concurrenten te analyseren bij het uitvoeren van trefwoordonderzoek.

Als u concurreert met gevestigde websites, overweeg dan om u te concentreren op long-tail-zoekwoorden. Dit zijn specifieke zoekwoordzinnen die zich richten op gebruikers met nichequery’s.

In tegenstelling tot generieke zoekwoorden hebben deze doorgaans een lager zoekvolume en een lagere moeilijkheidsgraad van de zoekwoorden. Het rangschikken voor deze zoekwoorden is eenvoudiger omdat er minder concurrentie is.

Als u een Google Ads-account heeft, controleer dan ook het pay-per-click-tarief voor bepaalde zoektermen. Degenen met hogere tarieven zijn meestal moeilijker te rangschikken in de organische zoekresultaten.

Editor
Domantas G.

Hoofd biologische marketing

2. Wijs een focustrefwoord toe aan elke blogpost
Nadat u de doelzoekwoorden heeft samengesteld, selecteert u één focuszoekwoord per blogpost en centreert u de inhoud eromheen.

Een focustrefwoord is het primaire trefwoord waar uw inhoud op zal scoren op SERP’s. Wanneer gebruikers dus die specifieke zoekterm intypen, kunnen ze uw blog vinden.

Het toewijzen van een focustrefwoord aan elke blogpost is van cruciaal belang, omdat het proberen om meerdere trefwoorden met verschillende onderwerpen tegelijk te behandelen zoekmachines en lezers alleen maar in verwarring zal brengen.

Bovendien riskeren blogposts met te veel trefwoorden een onnatuurlijk verloop, wat resulteert in een negatieve gebruikerservaring en mogelijk de ranking van de site schaadt.

Om het juiste focuszoekwoord voor een blogpost te vinden, moet u bedenken welke zoekopdracht het meest relevant is voor de inhoud. Analyseer vervolgens de zoekintentie van de doelgroep. Als u dit niet aanpakt, kunnen gebruikers in plaats daarvan op zoek gaan naar blogposts van concurrenten die beter aansluiten bij hun bedoelingen.

Om de bedoeling van een zoekwoord te controleren, zoekt u eenvoudigweg op het zoekwoord en bepaalt u of de resultaten:

Informatief. Gebruikers willen meer te weten komen over een onderwerp. Bijvoorbeeld: “wat is SEO.”
Navigatie. Gebruikers willen een specifieke website vinden. Bijvoorbeeld: ‘Forbes magazine-website’.
Transactioneel. Gebruikers willen een specifiek product of dienst kopen. Bijvoorbeeld ‘beste snelle webhosting’.
Reclame. Gebruikers willen een product onderzoeken voordat ze een aankoop doen. Bijvoorbeeld ‘voordelen van koffiemachines’.
Deskundige tip
Evalueer de soorten pagina’s die u bovenaan de zoekresultaten van Google ziet. Zijn het vooral productpagina’s, informatieve blogposts of video’s?
Deze